terug naar-return to indexpagina of/or menu

BLOG van Barbara Pijnappel over beeldhouwen, steen, kunst, tuin, planten, het leven en van alles......:)

Tovenaarsdrank, Blog 3, 28-8-17

druiven

Vandaag de muscaat druiven van mijn druivenranken gaan plukken achter mijn schuurtjes. Een deel is al helemaal rijp, de trossen kleuren donkerpaars. De mooiste zijn onder een doorzichtig afdakje gegroeid wat tussen de 2 schuurtjes zit, het is zeker een goed microklimaat voor de druiven.
Met het mooie weer van de laatste paar weken en steeds een plens water en regelmatig wat druivenmest zorgden ervoor, dat mijn druivenrank weer mooi uit is gaan lopen en weer druiven is gaan maken. Ben er reuzeblij mee. Ik had niet meer gedacht, dat hij het nog zou gaan doen. Ongeveer 3 jaar geleden had ik hem helemaal zowat tot de grond teruggesnoeid, omdat ik een oude schuur moest verwijderen en er een andere neer moest zetten op een grinttegel vloer. Daarna deed hij eigenlijk niets meer, wat ik wel heel jammer vond.

Mij was aangeraden wat einden van de oude plant in een pot te steken en die binnen te houden en dan konden ze in het voorjaar geplant worden op een andere plek. Dat had ik ook gedaan bij een pergola in een borderrand in de tuin en daarvan zijn een paar takken aangeslagen. Echter..... nog geen vruchtjes!

De oude plant had dat jaar nog emmers vol druiven had gegeven en daar had ik een druivendrank van gemaakt. Gewoon in de pan en door de zeef malen. En dat was echt een krachtdrankje....pffft!! Er moest wel suiker bij, en je moest hem zeker met de helft verdunnen met water, want, wat daar in zat, was mega sterk - over de krachten van de druif gesproken: deze heeft geneeskundige krachten en dat kon je gewoon voelen als je dit dronk - zonder alcohol en met een flinke energie boost.

De druivenpitjes bevatten veel meer antioxidanten dan vitamine C. Ze zijn goed voor de bloedvaten, haarvaten en de vaatwanden, het bindweefsel van de bloedvaten wordt versterkt, hierdoor heeft het een gunstig effect op alle vaatwanden, zodat het ook goed is tegen hart- en vaatziekten, goed voor de ogen en de huid, voor de spijsvertering en tegen infecties, enz. Op internet staat een hele opsomming aan kwalen waar het goed voor zou zijn.

Vorig jaar begon de oude plant ongemerkt toch een rankje te maken, dus dit voorjaar ging ik hem steeds wat mest geven verspreid over diverse maanden en omdat het hier zo veel droog was, (we zitten hier achter een Veluwse heuvelrug) ook steeds wat water. En toen ging hij weer groeien. In de loop van de zomer zag ik groene pitjes eraan komen, de toekomstige druifjes. En gaandeweg zijn die de laatste tijd gegroeid.

Vandaag vond ik het tijd om er een deel af te halen, een kleine emmer vol. Na het wassen en losritsen van de trossen had ik 2 pannen vol druiven op het vuur en heb daar weer druivensap van gemaakt.

     

Zeven en opnieuw verhitten en een paar eetlepels suiker erbij, het sap was toch te wrang zonder suiker. En daar allerlei potjes en flessen mee gevuld, die ik eerst in heet water met soda had schoongemaakt en uit had laten druipen. A la de werkwijze als met jam maken, maar nu zit er druivensap in. Nu staan er op het aanrecht een stel flessen en potjes op de kop af te koelen. Binnenkort maak ik nog meer van de trossen die nog aan de ranken zitten.

Druk, druk, druk voor Open Tuin middag, Blog 2, 17-8-17

Over 2 dagen houd ik een Open Beeldentuin-Atelier middag in tuin en huiskamer-atelier. Al weken ben ik met de voorbereidingen bezig, want ik wil natuurlijk dat mijn tuin er dan goed uit ziet. Vanaf dat we terug kwamen van onze vakantie bij Carnac, ben ik al bezig, want het was ondertussen een wildernis geworden. Het snoeien van allerlei van diverse planten, boompjes en struiken, vooral een Salix kan er wat van. En snoeien van vele braamtakken (helaas zonder bramen) en vingerhoedskruid. Twee vorige jaren kon ik heel veel bramen in de tuin plukken en rozebottels erbij en nog wat aardbeien en bosbessen en er zo een leuke bosvruchtenjam van gemaakt. Ondertussen allerlei onkruiden eruit trekken, helaas heb ik ook het door woekerende Zevenblad, die met een dicht aan de oppervlakte zittende wortels ook steeds doorgroeit en op diverse plaatsen een teveel aan Hondsdraf en Slingerende witte Winde, met wel heel mooie bloemen.

Foto Winde


Ieder voorjaar ga ik het Zevenblad op een bepaald stuk te lijf, door alles uit te graven en de wortels eruit te halen, een heidens karwei. Bij elkaar binden van hoog groeiende planten zoals de Oostindische kers met leuke oranje bloemen,

Foto Oostind.kers + appels foto oogst


vooral die in een diepe pot doet het goed op de bemeste potgrond, al vanaf begin juni nog steeds doorbloeiend. De paarse smeerwortels, die ik her en der heb staan voor de bijen en hommels die er graag honing komen halen uit de paarse bloemen, en zo ook de bloesems bevruchten, de uitgebloeide stengels snoeien en de rest opbinden, zo ook met lupinen, dan kan die nog een keer gaan bloeien.

Foto smeerwortel.


Deze begint te bloeien vanaf mei en houdt pas op eind september. Het is een maandenlange bloeier en doet het goed op de zandgrond.
En nog zo’n woekeraar, gele zonnige bloemen genaamd Koeienoog, bloeit fantastisch wekenlang in mijn tuin, en breidt zich in de loop van de tijd steeds meer uit en moet nodig wat ingeperkt worden. Vlinders en hommels zijn er gek op.

Foto Koeienoog

Koeienoog


Vlinders komen vooral tevoorschijn op de warmere zonnige dagen en zijn ook gek op de bloeiende Muurbloemen, bijen zijn vooral heel gek op de Oregano bloemen en hommels zitten veel in de rozebottelbloemen.
Meterslange coniferen hagen snoeien en het snoeisel opruimen, bij 1 haag heb ik er lakens onder gelegd om het snoeisel op te vangen, want anders valt het in het grind en tussen planten en is het ook een hele klus om het daar weer allemaal uit te plukken.
De geneeskrachtige gele guldenroede is gaandeweg steeds meer door de tuin gaan woekeren. Hij trekt trouwens flink vliegen aan. Hij dendert door mijn tuin en loopt steeds meer uit, met zijn ondergrondse wortelnet. Gelukkig zit het dicht onder de oppervlakte. Eerst snoeien, dan uitgraven en verwijderen. Ondertussen komt het erop neer, dat ik een stuk van de tuin opnieuw in moet richten en achter andere planten aan moet. Het is altijd afwachten of deze het gaan doen op mijn zandgrond. Ieder jaar probeer ik nieuwe uit en zijn er wel een paar die het loodje blijken te leggen. Nu zoek ik van te voren uit wat voor grond de planten nodig hebben die ik erin wil zetten. Het planten kost ook de nodige tijd.
Ik heb geprobeerd een mooi zonnig bordertje, maar toch met een beetje schaduw, te maken met lage en hoge planten die bloemen krijgen, met een rood bessenstruikje erin en met een doorzichtige kamperfoelie heester. Alles in de kleuren wit, geel, vleugje rood. En er stond al een fuchsia struikje met rood/roze bloemen, de laatste jaren werd hij teveel overwoekerd door de guldenroede, deze is nu helemaal vrijgemaakt en ik hoop dat hij het beter gaat doen. Langs de zijkant van dit stuk groeien al hoge herfstasters, die straks wekenlang lilapaars kleuren. Nog een stel voorjaarsbollen erin en van de winter de compostton daar weghalen, hij staat daar op de verkeerde plek.

Foto nieuw stukje border

De laatste dagen het onkruid tussen de tegels aangepakt en een stukje van de beukenhaag gesnoeid. Dit is een haag van zo’n 50 meter en moet komende week verder gesnoeid, het is teveel om alles in 1x te doen.
Tussendoor kon ik ook al appels plukken en appelmoes maken van 2 van mijn appelboompjes. Ik heb 2 appelmoesrassen, de ene een James Grieve (met de beste appelmoes) waar ook vogeltjes in gaan zitten pikken en de andere de Schone van Boskoop, deze is eigenlijk laat rijp, maar dat hebben deze appeltjes niet gehaald deze zomer, doordat wespen er aan gingen zitten en andere beestjes. Dus dan maar eerder plukken.

appels

De appeltjes oogst is dit jaar zeker 2/3 minder als vorig jaar, maar ach, het is ieder jaar anders en wisselend. Dit hoort gewoon bij de natuur, niet alles is aan klimaatverandering toe te schrijven!

Ik probeer iedere dag een stuk te doen, maar mijn zoontje heeft zomervakantie en wil ook graag leuke dingen doen, de hond moet wandelen, er moeten nog boodschappen gedaan worden en eten gemaakt, aan het beeldhouwen kom ik nu niet toe. En dan ben ik ook nog zo gek om een blog te beginnen en heb meteen de drang mijn site bij te werken. De OnlineBibliotheek kwam met een leuke korte cursus Italiaans wat ik al jaren dacht dat wil ik nog ’s doen, ben ermee gestart, om de dag een stukje en er zijn nog 1001 dingen meer te doen. Vandaag is het regen, dan kan ik schrijven wat ik gedaan heb, maar andere momenten kom ik er niet aan toe. Of kortere berichtjes maken, ik moet nog uitvinden wat gaat lukken hiermee. Tot zover voor nu.

Steen Beitelen, Blog 1, Wenum Wiesel, 4-8-17.

Omdat ik merk dat ik op de zogenaamde 'sociale media' mijn ei niet helemaal kwijt kan, start ik hier mijn eigen blogpagina op mijn site.

Gisteren heb ik eindelijk een hele dag aan mijn stenen beelden gewerkt. Eentje veranderd, deze was nog niet naar mijn tevredenheid, nog niet helemaal geworden wat het moest zijn voor mijn gevoel. Begin dit jaar had ik deze albast bloem van champagne albast af gemaakt, dacht ik, maar toen hing hij aan de muur en was ik er toch niet zo tevreden over. Laatst er opnieuw mee aan de gang gegaan en nu heeft het beeld 4 verschillende structuren en is het voor mijn gevoel mooier en in evenwicht. Hieronder een foto van 1. hoe het nu is en 2. hoe het was.

In haute relief gemaakt, met 4 verschillende structuren - de ruwe steen, de gepolijste bladeren, het bespikkelde hart, de bewerkte steel en rand rondom de bloem. Er zitten zeer veel lagen en lijnen in deze albast. De
steen is bedoeld als hangend beeld en gemaakt om aan de muur te hangen. Ik vind hem nu mooi in evenwicht, afwisselend hol en bol, mooie lijnen en vlakken en vormen, zowel sierlijk als stevig, afwisselend licht en donker door licht- en schaduwwerking. Complex en toch heel duidelijk.

1. Zoals het nu is:

2. Zoals hij eerst was:

Nadat ik deze klaar had en foto's van gemaakt had, ben ik verder gegaan met een donkere Belgische hardsteen. Bij deze is het een zoektocht naar wat het moet worden. Het was een bijna vierkante iets rechthoekige steen, die ik momenteel ronder aan het maken ben. Gaandeweg urenlang werkend aan deze steen, wordt het idee van wat het worden moet steeds anders. Daarom zet ik hier maar niet wat het moet gaan worden, want misschien veranderd dat ook nog weer. De dansende beitel doet het werk onder mijn hamerslagen.
Het werk aan deze steen gaat echter dermate langzaam dat het niet mogelijk is er snel een vorm in aan te brengen door de hardheid van de steen. Ondertussen springen de steentjes onder mijn beitelslagen alle kanten op, tot in mijn neus en haren en andere plaatsen. Een paar keer schampt de hamer langs mijn duimgewricht, vaker naarmate ik moeier wordt na uren beitelen. Zelfs mijn ogen kunnen zich niet meer goed focussen, duidelijk tijd om op te houden na uren bezig te zijn geweest.

Dan ga ik maar vijlen aan nog een andere steen, waar ik al sinds vorig jaar aan bezig ben en die nog steeds niet af is. Deze nadert wel de eindfase. Foto's volgen wel als het klaar is - ik hoop volgende week.

terug naar-return to indexpagina of/or menu

blog barbara pijnappel, schrijven, blog beelden, blog kunst, blog, blog schrijven, blog beelden maken, blog kunst maken, blog kunstkritiek, blog beeldende kunst, bronzen beeld kopen, stenen beeld kopen, tuinbeeld kopen, naaktbeeld kopen, dierenbeeld kopen, fantasiebeeld kopen, beeld kopen, kunst kopen, beeld kopen Barb's Beeldentuin-Atelier-Galerie, beeldhouwster Barbara Pijnappel, barbsgallery.com, schilderij kopen, tekening kopen, beeld in tuin, beeld binnen, beeld buiten, speksteen workshop, speksteen bewerken, workshop speksteen bewerken, workshop speksteen, workshop boetseren, boetseer workshop, groeps workshop, workshop groep, klei beeldje, wassen beeldje, cursus boetseren, boetseercursus, creatieve workshop, beeld maken, steen, steen bewerken, stenen, stenen beeld, dagje uit, evenement, vrijgezellen dag, vriendinnen dag, spirituele workshop, personeelsuitje, bedrijfsuitje, personeelsfeest, bedrijfsfeest, jubileumcadeau, afscheidscadeau, cadeau, feestje, inspiratie vinden, object kopen ornament kopen, creatieve workshop, inspiratie, kunst expositie, beeldentuin, atelier, tuin, galerie, schilderijen, brons, bronzen beeld, opdracht, cadeaubon, cadeau, kunst, beelden maker, tuinbeeld, familiereŁnie, reŁnie, expositie beelden, exposeren beelden en schilderijen, verkoop beelden en schilderijen, maken beeld, maken schilderij, maken tekening, maken portret tekening, beelden steen en brons, stenen en bronzen beelden, tuinbeelden, portret beeld, portret in brons, portret in steen, beeld in brons, beeld in steen, beeld te koop, naakt in brons, naakten in brons, dier in brons, dieren in brons, beelden in brons, beelden in steen, opdracht beeld maken, geologie steen, beeld natuur, boetseercursus Apeldoorn, cursus boetseren Apeldoorn, speksteen workshop Apeldoorn, boetseer workshop Apeldoorn, creatieve workshop Apeldoorn, workshop speksteen Apeldoorn, workshop boetseren Apeldoorn, modelleren, klei, was, workshop personeelsvereniging, bedrijfsuitje, personeelsdag, verjaardag, workshop Midden Nederland, workshop Apeldoorn, workshop Veluwe, workshop Gelderland, Vaassen, Epe, Heerde, Hattem, Zwolle, Hoenderloo, 't Harde, Ermelo, Putten, Barneveld, Ede, Wageningen, Veenendaal, Eerbeek, Dieren, Arnhem, Stedendriehoek Apeldoorn-Deventer-Zutphen, Gelderland.