terug naar stenen beelden/back to stone sculptures

Bloem Champagne Albast /Flower Champaign alabaster

Materiaal/Material                                  : champagne albast/champaign alabaster
Afmetingen/Measures:
- Hoogte/heigth                                       : 38 cm
- Breedte/width                                       :  37 cm
- Diepte/depth                                         : 15 cm
Gemaakt in/made in                               : gemaakt in Wenum Wiesel, 2016-2017

Opmerkingen + Inspiratie                       : Hangend muurbeeld in haut-reliëf. In dit beeld wilde ik 4 verschillende structuren realiseren om contrasten te maken en diepte te creëren - een deel de ruwe steen, een deel gepolijst - de bloembladeren, een deel bewerkt met spikkels - het hart, een deel gehakt met een marmer puntbeitel - de steel en rand rondom de bloem. En uiteindelijk voor een mooi contrast in een gepolijst blad – de scheurlijnen gekerfd met een steenpin. Er zitten zeer veel lagen en lijnen in deze champagne albast. De steen is bedoeld als hangend beeld en gemaakt om aan de muur te hangen, daarom een reliëf. Contrasten en dieptewerking ontstaan door de vormen: afwisselend hol en bol, met lijnen en vlakken en grote vormen, zowel sierlijk als stevig, afwisselend licht en donker door licht- en schaduwwerking. Complex en toch heel duidelijk. De inspiratie voor het maken van deze vormen en motieven kwam vanuit de bladeren en bloemen uit mijn tuin, echter de steen zelf bleef de aanleiding. Het beeld zat al in de steen. De vormen zijn figuratief en abstract tegelijk. In dit beeld zit een symboliek naar het leven zelf, dat nooit eenduidig is, maar veel lagen en dimensies kent.
Vormgeving en inspiratie werken door elkaar heen in het beeld. Beide ontstonden gaandeweg tijdens het maken. Het langzame proces is inherent aan het materiaal.

De gedachte achter het maken van diverse stenen beelden van de laatste 10 jaar, speelt de betekenis van de aarde en de waarde van de natuur een rol. De verandering van het klimaat, dwingt tot nadenken over de aarde en de natuur en hoe wij daarmee omgaan. Voor mijzelf wil ik vrijheid van expressie naar keuze van onderwerp en afhankelijk van materiaal soort om figuratief en/of abstract te werken, alles om tot uitdrukking te brengen waar het om gaat.

terug naar-return to indexpagina